Fietsen en wandelen

niet roken

Fietsen en wandelen

 

De vier landschappen

Waarom zijn onze gasten zo enthousiast over ons terrein? Allereerst omdat we een klein terrein zijn waar het heel stil is en alles heel gemoedelijk gaat. Maar daarnaast zeker ook door de omgeving. Ons terrein ligt in het midden van vier landschappen die in de eerste ijstijd gevormd zijn door opschuivend ijs en in de tweede ijstijd door het uitslijpen door smeltwater en wind.

 

Het eerste landschap is de Sallandse Heuvelrug waarvan het middelpunt gevormd wordt door de Holterberg. Bossen wisselen daar de grote heidevelden af. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. De fietsers kunnen kiezen tussen comfortabel en glooiend, de sporters hebbende uitdagende Motieweg om te beklimmen of nemen de fantastische moutainbikeroute.

 

Tussen de Holterberg en Deventer ligt het coulissenlandschap: goed verzorgde boerenerven tussen weilanden en mooie bospartijen aan kronkelende stille weggetjes. Ons gebied is nog opmerkelijk autoluw doordat het verkeer over de paar provinciale wegen gaat. Je kunt hier eindeloos fietsen en toch steeds weer een andere route nemen. Van Olst en Wijhe in het noorden tot Zutphen in het zuiden fiets je over een aaneenschakeling van groene paadjes. De pont bij Gorsel zet je in een paar minuten naar de andere kant van de IJssel van 1 mei tot half oktober. Olst en Wijhe hebben grotere ponten, ten noorden van Wijhe vaart het alleraardigste Kozakkenveer (controleer of het veer vaart!) Deventer en Zutphen hebben bruggen over de IJssel

 

Ten noorden van Deventer liggen de landgoederen, mooie oude bossen, afgewisseld met kleine stukjes open groen.

 

Tot slot de IJssel, aan ‘onze’ kant bijvoorbeeld bereikbaar via de uiterwaarden in het natuurgebied bij Den Null, als je de pont bij Olst of bij Wijhe neemt of het Kozakkenveer ten noorden van Wijhe, aan de overkant via de IJsseldijk.

 

Fietsroutes

Voor onze gasten hebben we door alle landschappen fietsroutes gemaakt via de bekende knooppunten. We hebben de nummers genoteerd maar je kunt ook een QR-code gebruiken om de route op je mobiel te krijgen.

 

Mountainbiken

Drie routes aan of dichtbij Het Reterink startend: de rode Overmaet die langs ons terrein loopt. Veel mooie uitdagende stukken maar ook veel verbinding.

Datzelfde geldt voor de paarse die op 5 km afstand aan het Wechelerveld begint. Daar begint ook de groene Diepenveenroute, een schoonheid van een route met veel uitdaging maar zowel voor de cracks als voor de meer voorzichtige rijders echt fantastisch, vaak technisch maar nooit te zwaar.

De blauwe route op de Holterberg is natuurlijk een must, bij langdurig droog weer kom je er lange stukken mul zand tegen.

Echt uitdagend zijn de twee routes bij Nijverdal en Hellendoorn maar ook daar geldt: als het lang droog is, dan worden ze zwaar.

Tot slot, maar niet de minste: even autorijden naar Rijssen, maar dat is echt een schoonheid. Niet zo lang, 18 km. maar aan een stuk door zwieren en zwaaien.

 

Fietsverhuur

De firma De Groot in Heeten is de dichtstbijzijnde fietsverhuurder. Het beste bel je ze even: 0572-381425

 

Wandelen

Meteen vanuit Het Reterink het bos in, 5 km door bos, langs boerderijen, het idyllische Overijsselse kanaal en weilanden. Andersom kan ook, een rondje om de enk via Lettele of over een kronkelend pad in de andere richting langs het donkere maar heel schone water van het kanaal.

Op twee kilometer afstand ligt natuurgebied Overmaet waar een aantal wandelroutes is uitgezet. Iets verder natuurlijk de Holterberg waar je dagen zoet kunt brengen.

 

Marskramerroute

Het langeafstandwandelpad “Het Marskramerpad’ van Bad Bentheim naar Den Haag loopt over onze toegangsweg. Het Pieterspad ligt op rijafstand.

 

Overzicht

Iedereen krijgt van ons bij aankomst een overzicht van routes, maar ga vooral ook zelf op ontdekking uit en deel je ervaringen met ons en met je medegasten.